CO JE TO VLASTNĚ MOZAIKA?

Mozaika (opus musivum), je nejčastěji definována jako plošná výzdoba ornamentální nebo figurální, sestavená z drobných kostek, hranolků nebo kolíčků a to kamenných, keramických a později skleněných, které jsou upevňovány do měkké omítky nebo tmelu.

My však víme, že úplně plošná není a často má i reliéfní charakter. Technika mozaiky se od starověkého Řecka a Říma do dnešních let moc nezměnila, co se ale změnilo je technologie, která nám dnes umožňuje dělat to, co děláme. Výhoda je především v tom, že u velkoplošných mozaiek nemusíme drobné dílky skla sestavovat na místě konečné instalace, ale zrealizujeme ji v našem ateliéru a pak hotové komponenty snadno převezeme na místo určení a nainstalujeme na stěnu či do připravených rámů. Přestože i tak je to časově náročné řemeslo, tento postup šetří čas a tudíž i peníze.

Další výhodou je natavení skleněné mozaiky na tabulové sklo, čímž vzniká vitráž, která si výborně hraje a rozumí se světlem a zárověň funguje jako bezpečnostní sklo.

Používáme tradiční mozaiku z pravého českého skla.

Skleněná mozaika
BEZPEČNOST

Vitráže, které vytváříme, splňují parametry bezpečnostního skla a to především díky technologii, kterou jsou zpracovány. Skleněná mozaika je natavená na tabulovém skle přes butaflexovou fólii, která se využívá při výrobě čelních autoskel. Technologie se nazývá Connex a dnes je již povinným standardem v oblasti dveřních a okenních výplní. Výhoda této technologie je v tom, že pokud se sklo rozbije, zůstávají střepy díky folii pohromadě a tudíž se velmi snižuje riziko poranění. I přes praskliny takováto výplň nadále plní svůj účel do doby, než bude vyměněna.

Vitráže jsou také vhodnou prevencí proti vloupání a to právě díky své odolnosti. Tuto odolnost, chcete-li zabezpečení, lze podpořit ještě faktorem „mříží“. Do mozaiky lze zatavit i kovové komponenty a to jak kované prvky tak i různé kovové tažené profily. Tím se z vitráže stává takřka neprostupná bariéra, která ke všemu vypadá originálně.

Mozaika s kováním
DOJEM

Pokud máte rádi soukromí a zároveň denní světlo jsou pro vás skleněné vitráže vhodnou variantou. Skleněná mozaika vhodně přeruší pohled do vaší ložnice ze sousedova okna. Mimoto sluneční paprsky prostupující skrze mozaiku vám rozzáří vaší oblíbenou místnost.

Cocon, Třešť
Světlík, ZUŠ Jihlava
Brána, Plandry u Jihlavy
Vitráž, Učňovský domov Modeta Jihlava